BORNE – Stoppen met Russisch gas, daar helpen gemeenten Oekraïne niet mee. Met hulpgoederen en onderdak wel. Daarom zou het niet meer dan logisch zijn als Borne het voormalige azc Azelo tijdelijk openstelt voor de opvang van vluchtelingen, vindt raadslid Ernst Janssen. „Niet over een maand of een jaar, maar nu!”

Zondag riep het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) gemeenten op om locaties te leveren ‘om samen met ons opvangcapaciteit te kunnen bieden’. Locaties waar al een tekort aan is; zelfs zonder de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne zijn er voor juli nog meer dan 7000 opvangplaatsen nodig om aan de capaciteitsopgave van 42.000 plaatsen te voldoen. Vooral structurele opvang is gewenst.

Handen in het haar

In Twente gaan dan direct de ogen richting Borne, waar het voormalige azc in Azelo leeg staat. En dat vindt raadslid Ernst Janssen (D66) niet meer dan logisch. „Die mensen zijn al in Nederland, ze moeten gehuisvest worden, het COA zit met de handen in het haar en wij hebben plek. Het zijn mede-Europeanen die gedwongen zijn om te vluchten. Dan mag je toch op zijn minst humanitaire opvang regelen.”

Hij pleit ervoor om tweehonderd tot driehonderd gezinnen uit Oekraïne naar Borne te halen. Vanavond zal hij daar in de gemeenteraad aandacht voor vragen. Beter daarover discussiëren, dan het ‘geneuzel’ over gas, vindt Janssen. „Dat is een loos gebaar. Met het niet afnemen van Russisch gas help je de Oekraïners niet. Hiermee wel.”

Hevig verzet

Het raadslid weet dat het mogelijk heropenen van Azelo, al is het maar voor even, gevoelig ligt. In het verleden is aan omwonenden, die vertegenwoordigd zijn in de Stichting Gemeenschapsbelangen Azelo, meermaals beloofd dat Azelo als opvanglocatie verleden tijd is. Ondanks dat stond het collegebestuur van Borne vorig jaar niet negatief tegenover de komst van 300 Afghaanse vluchtelingen naar het oude azc. De deuren bleven, na hevig verzet vanuit de politiek en de belangenvereniging, toch gesloten.

Toch is de houding van die Stichting Gemeenschapsbelangen Azelo nu niet zo stram. Voorzitter Wim Jansen laat desgevraagd weten dat hij de vraag ‘prematuur’ vindt, aangezien er geen officieel verzoek ligt, maar dat ze bereid zijn te praten. Dat heeft hij raadslid Ernst Janssen telefonisch ook laten weten. 

Het zijn vluchtelingen

Hij snapt dat Oekraïne een bijzondere positie heeft, dat ze vanwege een biometrisch paspoort sinds 2017 zonder visum vrij kunnen reizen naar de Europese Unie, waardoor een asielaanvraag geen voorwaarde voor een legaal kortdurend verblijf in Nederland is. En dat dit dus niet te vergelijken is met bijvoorbeeld Afghanen of mensen uit Afrika. Maar het zijn wel vluchtelingen, geeft hij aan. Het zijn altijd vluchtelingen. Waarmee hij wil zeggen: waarom de ene wel en de andere niet? 

Raadslid Janssen vindt het niet hypocriet. Hij was, zegt hij, ook voorstander van de komst van de Afghanen, onder goede voorwaarden. „Mensen vluchten niet omdat ze het leuk vinden, maar omdat ze niet in hun eigen land kunnen leven.” 

Dat de Stichting Gemeenschapsbelangen Azelo bereid is om te praten, ziet het raadslid als een handreiking. Hij vindt het tijd voor actie. „Ze hebben nu hulp nodig. Niet over een maand of een jaar. Nu.”