Graag deze documenten doorlezen

Informatiefolder voor gastgezinnen

Wat doet Nutwente in het kort?

Veel mensen willen de vluchtelingen helpen, maar weten niet hoe. Organisaties en bedrijven zetten ook acties op, maar moeten dan vaak zelf het wiel uitvinden. Stichting Noaberschap Ukraine-Twente (Nutwente) coördineert de verschillende groepen en zorgt voor gastfamilies in Twente. Dit doen wij in overleg met de veiligheidsregio Twente en organisaties zoals Vluchtelingenwerk.

Hoe kunt u gastgezin worden?

  • Ga naar een informatiebijeenkomst.
    NB dit is verplicht op dit moment.
  • Schrijf u in via de website als mogelijk gastgezin.
  • Wij plannen een huisbezoek en kennismaking.
  • Oekraïense vluchtelingen melden zich bij aanmeldpunten van de veiligheidsregio en worden naar ons doorverwezen.
  • Wij matchen gastgezin met vluchteling.
  • Wij zorgen voor een vangnet via een buddynetwerk voor zowel gastgezin als vluchteling en bieden ook de nodige informatie. In de toekomst willen wij ook de donaties van goederen opzetten die in Twente voor gastgezinnen gebruikt kunnen worden.

Hoe koppelen wij Oekraïense vluchtelingen aan gastgezinnen?

Het belangrijkste is de ruimte die u heeft en hoeveel mensen u kunt opvangen in deze eerste fase. Wij proberen ook rekening te houden met wederzijdse voorkeuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huis met opvangplek voor 3 mensen, dan kunt u aangeven of u het liefst een familie met kinderen wilt of jongeren of volwassenen etc. Ook vragen wij aan beide kanten of er belangrijke zaken zijn waar niet aan getornd kan worden, zoals bijvoorbeeld (binnenshuis) roken of vegetarisme.

Wat zijn de eisen aan huisvesting?

Wij houden ons hierbij aan de in Nederland geldende regels. Hierbij moet u denken aan dingen als minimaal 3.5 m2 slaapruimte per persoon, daglicht, toegang tot keuken en badkamer en een plek met wat privacy.

Ondersteuning

Voor zowel het gastgezin als voor de gevluchte Oekraïners willen wij een netwerk opzetten om vragen te beantwoorden, ervaringen te delen en om dingen samen te organiseren. Op dit moment doen wij dat door middel van Whatsapp- en Telegramgroepen voor gastgezinnen en Oekraïners.

Daarnaast bieden wij ook hulp met het vertalen van het Oekraïens/Russisch naar Nederlands/Engels op belangrijke momenten, zoals doktersbezoeken, gesprekken met scholen en de gemeente etc.

Praktische geld- en verzekeringszaken
Oekraïners die zich hebben ingeschreven bij de gemeente krijgen een pakket van sociale zekerheid. De gemeentes zijn dat op dit moment nog aan het opzetten en niet elke gemeente biedt het al aan. Check dit op de website van de gemeente.

In dit pakket zit o.a. leefgeld en een WA-verzekering. De hoogte van het leefgeld hangt af van de gezinssamenstelling.

Via de Subsidieregeling Medisch Noodzakelijke Zorg heeft in principe elke Oekraïense vluchteling recht op medische zorg die vergoed wordt. Huisartsen zijn hiervan op de hoogte en Oekraïners kunnen zich inschrijven bij hen.

Zover wij weten heeft het in huis nemen van een Oekraïense vluchteling geen effect op bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslag. 

Scholen en werk
Ieder kind heeft recht op scholing. Daarom is de veiligheidsregio Twente druk bezig om schakelklassen op te zetten waar Oekraïense kinderen zo snel mogelijk terecht kunnen. Hier kunnen ze de Nederlandse taal leren en ontmoeten ze zowel Nederlandse als andere Oekraïense kinderen. Ook geeft school een ritme aan de dag, wat goed is voor de mentale gezondheid. Het kan zijn dat de schakelklassen op korte termijn vol zitten. Dan zal moeten worden gekeken of jonge kinderen op reguliere scholen terecht kunnen.

In principe kunnen mensen uit Oekraïne hier direct een baan vinden. Op dit moment geldt dat voor de eerste 90 dagen van hun verblijf in Nederland, maar wij verwachten dat dit verlengd wordt. Zij hebben geen werkvisum nodig.

Aan de ene kant is werk goed om structuur aan te brengen op een dag en geld te verdienen, maar aan de andere kant moet dit ook niet overhaast gebeuren. Deze mensen hebben hun huis en familie vaak achtergelaten en kunnen getraumatiseerd zijn door deze ervaringen. Dan is rust en goede ondersteuning belangrijk en kan het zijn dat het niet handig is dat ze al snel op de werkvloer staan. Dit hangt af van de situatie.

Wat nu?

Denkt u na het lezen van deze flyer dat u nog steeds opvang wil bieden aan Oekraïense vluchtelingen? Meld u dan aan op de website www.nutwente.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken om beter kennis te maken.

Twijfelt u? Stel uw vragen op de informatiesessies of stuur ze per mail naar help@nutwente.nl

Wilt u liever op een andere manier hulp bieden? Wij zoeken ook vrijwilligers op verschillende plekken in onze locatie of mensen voor het buddy systeem. Hiervoor kun je je ook aanmelden op de website www.nutwente.nl of stuur een mail naar help@nutwente.

De sponsors

De kracht uit Twente