Veel gestelde vragen
- Ik heb al Oekraïners in huis opgevangen, hoe krijg ik alsnog ondersteuning van NuTwente?
U kunt zich aanmelden via onze website. Indien dit niet lukt, stuur dan een mailtje naar help@nutwente.nl. Wij plannen graag een kennismakingsgesprek in. - Ik ga met een bus mensen ophalen van de grens. Kunnen we deze mensen allemaal bij NuTwente opvangen?
Oekraïners die naar Twente komen moeten zich altijd melden bij de gemeente. Dit kan bij het gemeentehuis binnen kantooruren en bij de politie buiten kantooruren. Deze verwijzen door naar de noodopvang of NuTwente. Wij kunnen dus niet garanderen dat deze mensen worden opgevangen bij gastgezinnen via NuTwente. Op dit moment raden wij dit ook niet aan.
- Ik heb me opgegeven als geïnteresseerd gastgezin, maar ik heb nog geen enkel bericht van jullie gehad, is mijn inschrijving goed binnen gekomen?
Als u langer dan een week geen enkel mailtje hebt gekregen, stuur dan een mail naar help@nutwente.nl, dan controleren wij of u goed in het systeem staat. - Ik ben naar een informatiesessie geweest, hoe kan ik me definitief inschrijven?
Het makkelijkst is om op de website www.nutwente.nl nog een keer uw aanmelding te doen en daar aan te geven dat u bij de informatiebijeenkomst bent geweest. - Ik heb me wel aangemeld, maar ik heb toch besloten om geen gastgezin te worden. Hoe kan ik me afmelden?
Als u zich eerst wel had aangemeld als geïnteresseerde, dan kunt u zich uitschrijven door een mailtje te sturen naar help@nutwente.nl. Als u nog wel wilt helpen, overweeg dan om vrijwilliger of buddy te worden! - Ik heb kinderen thuis, kan ik Oekraïense vluchtelingen opvangen?
Dit kan zeker. Wij raden wel aan om kinderen goed te betrekken bij de beslissing, zodat zij niet overdonderd voelen of het idee hebben dat ze vervangen worden. Het heeft ook een grote impact op hun levens, dus bespreek dit vooral. - Ik wil graag kinderen opvangen, kan dat?
Alleenreizende kinderen plaatsen wij niet bij gastgezinnen. Deze gaan naar speciale opvang vanuit de veiligheidsregio Twente, want die hebben speciale begeleiding nodig. Ook vanwege de veiligheid willen we deze kwetsbare groep niet bij particulieren plaatsen. Heeft u bijvoorbeeld wel ervaring met pleegzorg, neem dan contact op met uw gemeente om te kijken hoe u kan helpen.
U kunt wel aangeven dat u graag een gezin opvangt. Dit zijn vaak moeder en kinderen, maar soms het hele gezin inclusief vader of kind met moeder en oma of tante. Dit zijn niet altijd kleine kinderen, vaak vluchten tieners ook mee. - Hoe kan ik het beste mijn eigen kinderen betrekken bij de keuze om vluchtelingen op te vangen?
Wij raden aan om goed te overleggen met uw kinderen. Vertel hen wat de impact is op hun leven als er mensen in huis komen wonen en waarom u graag mensen zou willen opvangen. Het kan zijn dat ze bijvoorbeeld de woonkamer en TV moeten gaan delen of dat de Oekraïners ook bij de maaltijden meeëten. Luister goed naar de dingen waar ze bang voor zijn.
Betrek uw kinderen ook bij de keuze of u graag volwassenen of een gezin wil opvangen. Sommige kinderen zullen het leuk vinden om een Oekraïens kind in huis te hebben, maar niet iedereen.
- Ik heb me bij jullie ingeschreven maar ook bij andere organisaties zoals TakeCareBnB of RefugeeHomeNL, kan dit?
Dit is voor ons geen probleem. Wel horen wij graag van u als u via een andere organisatie iemand in huis heeft genomen, want dan kunnen we u van de lijst afhalen. Daarnaast willen we u wijzen op dat er sprake is van wildgroei van hulporganisaties en niet alle houden rekening met privacywetgeving en regels ten aanzien van huisvesting. Let hier goed op. - Ik heb mij aangemeld. Wat zijn de volgende stappen?
Als u zich heeft aangemeld krijgt u een uitnodiging voor een informatiesessie. Deze zijn essentieel, want wij willen dat alle gastgezinnen een goede overweging kunnen maken op basis van de recentste informatie. Na de informatiesessie kunt u zich definitief inschrijven. Daarna nemen we snel contact met u op om een kennismaking en intake in te plannen op de locatie waar u Oekraïense vluchtelingen wil opvangen. Dit doen wij om nog alle vragen te kunnen beantwoorden en te zien of de locatie aan de gestelde richtlijnen voldoet.
Ten slotte wordt u gematcht aan de vluchtelingen. Wij kunnen niet garanderen dat dit binnen een bepaalde tijd is. Het hangt heel erg af van de noodopvang bij de gemeenten en hoeveel mensen er richting de regio komen. U kunt aangeven dat u bijvoorbeeld een paar dagen nodig heeft om de ruimte gereed te maken. Daarna kunt u een telefoontje verwachten dat wij een mensen hebben die graag bij u geplaatst willen worden.
- Er is geen informatiesessie bij mij in de buurt, komen die nog?
Wij zijn druk bezig met het organiseren van informatiebijeenkomsten door heel Twente. Op dit moment hebben wij een klein team dat deze bijeenkomsten kan geven. We proberen verspreid door heel Twente bijeenkomsten te organiseren, maar dit kan even duren en het kan zijn dat u naar een buurgemeente moet. - Ik wil graag een informatiesessie in mijn gemeente.
Als u graag een informatiesessie wilt in uw gemeente, u heeft een goed idee voor een locatie en u verwacht genoeg animo, neem dan contact op met olga.nielsen@nutwente.nl Wij staan altijd open om meer informatiesessies te geven. - Ik kan echt niet naar een informatiebijeenkomst komen, kan ik dan toch gastgezin worden?
Als u een duidelijke reden heeft, bijvoorbeeld geen vervoer of verminderde mobiliteit, stuur dan een bericht naar help@nutwente.nl, dan kunnen wij kijken of het mogelijk is om de informatie te verstrekken tijdens het intakegesprek. Echter, wij vinden het belangrijk dat u naar de informatiebijeenkomst komt. Als u niet kan door bijvoorbeeld eerder gemaakte afspraken, dan vragen wij u naar de volgende bijeenkomst te komen.
De informatiesessies worden gegeven in het Nederlands. Kunt u de Nederlandse taal niet goed verstaan? Stuur dan een mailtje naar help@nutwente.nl en wij zullen kijken of we op een andere manier de informatie kunnen geven.
- Ik woon niet in Twente, kan ik me wel bij jullie aanmelden?
Stichting NuTwente richt zich alleen op opvang in de veiligheidsregio Twente. Dit zijn de gemeentes Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hof van Twente, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. Als u geen opvang kan bieden in deze gemeenten woont, verwijzen we u graag door naar andere organisaties, zoals ook TakeCareBnb. - Hoeveel mensen kan ik opvangen in mijn ruimte?
Er zijn eisen aan opvang. Bijvoorbeeld in de slaapruimte moet er 3.5m2 per persoon minimaal zijn. Daarnaast is daglicht belangrijk en toegang tot badkamer en keuken. Het is ook handig als de mensen uit Oekraïne ergens meer privacy hebben om zich terug te trekken. De ruimtes moeten ook verwarmd kunnen worden. - Ik woon in het buitengebied, kan ik mensen opvangen?
Dat kan zeker! U moet dan wel goed nadenken dat veel Oekraïners geen vervoer hebben en (nog) niet kunnen fietsen. Dus het kan voor hen dan lastig zijn om zelfstandig dingen te ondernemen, zoals school of (vrijwilligers)werk. Daarom kan het langer duren voordat wij iemand bij u plaatsen.
- Hebben Oekraïners toegang tot de Nederlandse gezondheidszorg?
Ja, zij kunnen terecht bij de huisartsen. Deze zullen kosteloos hun diensten verlenen en kunnen ook doorverwijzen naar ziekenhuis of specialistische zorg. Huisartsen kunnen ook medicatie voorschrijven. De Oekraïense mensen hebben op dit moment geen zorgverzekering hiervoor nodig. Op dit moment geldt er een uitzondering voor tandartszorg. Als Oekraïners leefgeld krijgen, dan hebben ze automatisch een WA- en zorgverzekering. - Kan ik de Oekraïense mensen die ik opvang aanmelden bij mijn huisarts?
Ja, dit is mogelijk - Zijn Oekraïners gevaccineerd tegen corona?
Vanwege de privacywetgeving kunnen wij hier niet naar informeren. In Oekraïne is de algemene vaccinatiegraad laag, vooral de groep die een booster heeft gehad loopt achter (2%). Het vaccin dat het meest gebruikt is, is CoronaVac. In Nederland kan iedereen bij de GGD Twente extra vaccinaties krijgen. Dit kan ook als zij nog geen BSN-nummer hebben. De locaties en openingstijden zijn te vinden op: https://www.ggdtwente.nl/corona/corona-vaccinaties/de-corona-vaccinatie-locaties-en-openingstijden. - Wat moet ik doen als mijn Oekraïense gasten ziek worden of last hebben van extreme stress?
Als er sprake is van hoge nood geldt hetzelfde als voor Nederlanders: binnen kantooruren kunt u de huisarts bellen en buiten kantooruren de huisartsenpost.
NuTwente is bezig met het opzetten van hulpsessies vooral voor de geestelijke gezondheid in de Oekraïense taal. U kunt hiervoor care@nutwente.nl mailen.
Bij acute nood, bel dan 112.
- Heeft het in huis nemen van Oekraïense vluchtelingen effect op mijn uitkering, AOW, huur- of zorgtoeslag?
Gastopvang telt als “logé” en niet als toeslagpartner. Zij tellen niet mee met de kostendelersnorm. Er moet wel sprake zijn van tijdelijk verblijf. In het algemeen nemen de gemeentes hiervoor 6 maanden als richtlijn. Laat het de instanties wel weten dat u mensen opvangt om vervelende situaties te voorkomen. - Hebben de mensen uit Oekraïne toegang tot hun bankrekening?
Meestal niet. Dit zullen ze dus moeten aanvragen in Nederland. Hier is een BSN voor nodig, wat aan te vragen is als ze ingeschreven staan bij de gemeente. - Krijgen de gastgezinnen of de Oekraïners financiële hulp van de overheid?
Oekraïners die ingeschreven staan bij de gemeente ontvangen leefgeld. De hoeveelheid hangt af van de gezinssamenstelling en of ze in noodopvang of bij gastgezinnen opgevangen worden.
Wij raden aan om met de Oekraïners in huis af te spreken of u een vergoeding wilt voor de opvang. Ze kunnen bijvoorbeeld meebetalen met de boodschappen en over een tegemoetkoming voor andere kosten. Let wel goed op dat dit niet een huurovereenkomst wordt, want dan gelden andere regels. - Is er hulp voor de mensen die voedsel of kleding niet kunnen betalen?
Ja, wij hebben contact met een aantal voedsel- en kledingbanken in Twente. Maak een afspraak en op vertoon van het Oekraïense paspoort kunnen pakketten opgehaald worden. Op het moment van schrijven zijn deze in Almelo, Enschede en Haaksbergen. In principe moeten de mensen hun eigen boodschappen kunnen betalen zodra zij leefgeld krijgen van de gemeenten. De voedselbank is alleen ter overbrugging.
Daarnaast zijn er ook particuliere initiatieven, zoals een kledingbank van gedoneerde kleding bij stichting Twente Voor Oekraïne in Enschede.
Wij proberen hier nog verder vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Misschien kent u ook wel mensen in uw netwerk die nog kleren over hebben die misschien geschikt zijn voor de vluchtelingen uit Oekraïne.
Voor de laatste informatie over de voedsel- en kledingbanken, mail help@nutwente.nl
- Zorgverzekering
Zodra leefgeld wordt uitgekeerd, zijn de zorgkosten vergoed. Voor die tijd vaak ook. Als de Oekraïners werk hebben, vervalt het leefgeld en daarmee ook de zorgverzekering. Die moet dan los afgesloten worden bij een zorgverzekeraar. - Aansprakelijkheidsverzekering
Hier geldt hetzelfde als met de zorgverzekering. Zodra Oekraïners leefgeld krijgen, zijn ze verzekerd. Verzekeringen en leefgeld vervallen op het moment dat werk gevonden is. - Verzekeringen vanuit Oekraïne
Van ongeval- of aansprakelijkheidsverzekeringen die afgesloten zijn in Oekraïne moet u op dit moment niet veel verwachten. Zij hebben andere zaken aan hun hoofd.
- Kan NuTwente hulp bieden voor vertalen?
Wij zijn bezig een netwerk van tolken op te zetten. Dit kan zijn van Oekraïens of Russisch naar Engels of Nederlands. Wij willen op den duur deze inzetten als mensen voor het eerst bij de gastgezinnen komen om even te kunnen communiceren. Echter, op dit moment is ons netwerk nog te klein hiervoor. Daarom zijn ze wel beschikbaar op essentiële momenten, zoals gesprekken met de arts of gemeente. Neem hiervoor contact op met sergii.pud@nutwente.nl - Ik kan Oekraïens of Russisch, kan ik jullie ergens bij helpen?
Stichting NuTwente kan altijd meer vertalers gebruiken. Ook als u geen ervaring heeft als tolk, kunt u ons ondersteunen door bijvoorbeeld te helpen bij activiteiten. Neem contact op met sergii.pud@nutwente.nl.
Heeft u daarnaast ook ervaring met (bij)les geven? Dan kunt u zeker helpen. Wij geven op dit moment Nederlandse lessen aan Oekraïners, maar de vraag is groter dan het aanbod dat wij op dit moment kunnen bieden. Wij willen graag in andere dorpen en steden ook taallessen (Engels of Nederlands) opzetten en/of instanties zoals het ROC van Twente en de taalcafés in bibliotheken ondersteunen. - Waar kan ik als gastgezin mijn vragen kwijt?
Stichting NuTwente heeft Whatsappgroepen opgezet voor de gastgezinnen. Hier kan informatie uitgewisseld worden en vragen gesteld. In deze groep zitten ook vrijwilligers van de stichting die vragen kunnen beantwoorden.
Tijdens de intake wordt ook gevraagd of u in deze groep wil. Bent u van gedachte veranderd en wilt u toegevoegd worden, stuur dan een mailtje naar help@nutwente.nl
- Waar kunnen de Oekraïense mensen hun vragen kwijt?
Stichting NuTwente heeft op Telegram ook een groep opgezet voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Twente. Ook vluchtelingen die niet via ons bij een gastgezin zijn geplaatst kunnen bij deze groep komen. Hier worden ook veel praktische vragen beantwoord. Net zoals de whatsappgroep voor gastgezinnen is de bedoeling dat op den duur het gesplitst wordt naar gemeente of gebied, zodat het makkelijker is om af te spreken met elkaar. Stuur een mailtje als naar sergii.pud@nutwente.nl of help@nutwente.nl om toegevoegd te worden. - Ik kan geen gastgezin worden, maar wil wel helpen als vrijwilliger!
Dat kan zeker, wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Waar u kunt helpen hangt af van uw interesses en expertises. Er zijn verschillende werkgroepen die versterking nodig hebben, zoals het huisvestingsteam die intakegesprekken houdt, het website-, social media en designteam. Daarnaast kunnen we mensen die ervaring hebben in de gezondheidszorg en onderwijs helemaal goed gebruiken.
Ook zoeken we nog mensen die activiteiten willen organiseren voor de gastgezinnen en hun Oekraïense gasten. Dit kan van alles zijn, van voetbaltoernooi tot natuurwandeling tot lesjes Nederlandse Cultuur. Heeft u een leuk idee, meldt u dan aan via de website.
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op de website.
- Kunnen Oekraïners direct aan het werk?
Ja, de werkgever hoeft dan geen tewerkstellingsvergunning aanvragen. Wij vinden het heel belangrijk dat Oekraïners rust en ritme krijgen in hun leven. Echter, er moet wel opgepast worden met te snel gaan werken. De mensen kunnen trauma’s hebben of erg gestresst zijn. Het is belangrijk om eerst de mensen rust te geven en niet direct alles voor ze te regelen. Let goed op dat het leefgeld en de automatische verzekering vervalt als de mensen gaan werken. - Hoe is de basis- en middelbare school geregeld?
Alle kinderen hebben recht op onderwijs. De grotere steden en dorpen in Twente hebben al internationale schakelklassen waar kinderen Nederlands kunnen leren om op den duur door te stromen naar het reguliere onderwijs. In gemeentes zonder internationale school rijdt busvervoer naar de scholen. - Ik woon in het buitengebied of een klein dorp zonder schakelklassen, hoe kunnen kinderen naar de juiste school?
Sommige gemeenten, zoals Wierden, regelen busvervoer voor kinderen in de basisschoolleeftijd om naar de internationale school te komen. - Hoe is volwassenenonderwijs geregeld?
Het ROC van Twente is bezig met Nederlandse lessen voor Oekraïners.
- Ik wil iets doneren, kan dat?
Op dit moment is het niet mogelijk geld te doneren aan NuTwente. In de toekomst gaat dit wel gebeuren. Wel kunnen wij sommige goederen wel goed gebruiken. Heeft u goederen die u het liefst naar Oekraïne wilt versturen? Neem dan contact op met www.twentevooroekraine.nl - Ik wil goederen naar Oekraïne sturen
NuTwente stuurt geen vrachtwagens vol goederen naar Oekraïne, wel werken wij nauw samen met de stichting Twente Voor Oekraïne (www.twentevooroekraïne.nl). Zij zijn hierin gespecialiseerd. - Ik heb kleding/voedsel over over geschikt voor Oekraïners in Twente
Stuur een mailtje naar help@nutwente.nl met de details, dan vragen wij rond waar dit gebruikt kan worden. Op een later moment willen wij een platform bieden waar vraag en aanbod voor goederen op elkaar afgestemd kan worden.
- Sommige Oekraïners kunnen wantrouwend staan tegenover de overheid. De oudere generatie is opgegroeid onder de dictatuur van de Sovjet Unie, en ook daarna was de overheid niet altijd even betrouwbaar als in Nederland. Het is belangrijk hierover te praten als de mensen bijvoorbeeld zich niet willen aanmelden bij de gemeente.
- Oekraïners eten niet veel boterhammen in de Nederlandse zin van het woord. Wel eten ze veel brood bij de warme maaltijden.
- Net zoals bijvoorbeeld Duitsers en Fransen eten Oekraïners het liefst twee warme maaltijden per dag. Vaak eten ze soep.
- Er zijn in Twente een aantal supermarkten met Oost-Europese goederen, zoals bijvoorbeeld de Poolse supermarkt Mleczko Delikatesy in Enschede. Ook hebben Turkse/Arabische supermarkten vaak een aantal schappen met Oost-Europese spullen. U kunt overwegen hier samen met de Oekraïense gasten heen te gaan voor boodschappen waar zij aan gewend zijn.
- Een groot deel van de mensen uit Oekraïne spreekt geen Engels. De moedertalen zijn Oekraïens en/of Russisch. Wij raden Pryv.it of Google Translate aan om te vertalen.
- De meeste Oekraïners kunnen niet fietsen. Zeker in de grote steden waren er geen veilige fietspaden. Wel willen ze dit meestal graag leren.
- Met een Oekraïens rijbewijs, mag in Nederland gereden worden. Sowieso de eerste maanden. Echter, let wel goed op de verzekeringen, zoals een WA verzekering in het geval er schade is aan de auto.
- In de meeste Oekraïense huishoudens worden de schoenen direct bij de deur uitgedaan en loopt men door het huis op pantoffels.
- Oekraïners zijn een trots volk en hebben daarom soms moeite om hulp te accepteren. Dit kan leiden tot miscommunicatie bij u thuis of bij hulporganisaties zoals de voedsel- en kledingbank. Zij willen daarom ook het liefst zo snel mogelijk werken en zelfstandig worden.
Aanmelding van gastgezinnen
- Ik heb me opgegeven als geïnteresseerd gastgezin, maar ik heb nog geen enkel bericht van jullie gehad, is mijn inschrijving goed binnen gekomen?
Wij sturen 1 a 2 keer per week een uitnodiging voor de volgende sessies. Als u langer dan een week geen enkel mailtje hebt gekregen, stuur dan een mail naar help@nutwente.nl, dan controleren wij of u goed in het systeem staat. - Ik ben naar een informatiesessie geweest, hoe kan ik me definitief inschrijven?
Het makkelijkst is om op de website www.nutwente.nl nog een keer uw aanmelding te doen en daar aan te geven dat u bij de informatiebijeenkomst bent geweest. - Ik heb me wel aangemeld, maar ik heb toch besloten om geen gastgezin te worden. Hoe kan ik me afmelden?
Als u zich eerst wel had aangemeld als geïnteresseerde, dan kunt u zich uitschrijven door een mailtje te sturen naar help@nutwente.nl. Als u nog wel wilt helpen, overweeg dan om vrijwilliger of buddy te worden! Inschrijven kan op www.nutwente.nl - Ik heb kinderen thuis, kan ik Oekraïense vluchtelingen opvangen?
Dit kan zeker. Wij raden wel aan om kinderen goed te betrekken bij de beslissing, zodat zij niet overdonderd voelen of het idee hebben dat ze vervangen worden. Het heeft ook een grote impact op hun levens, dus bespreek dit vooral. - Ik wil graag kinderen opvangen, kan dat?
Alleenreizende kinderen plaatsen wij niet bij gastgezinnen. Deze gaan naar speciale opvang vanuit de veiligheidsregio Twente, want die hebben speciale begeleiding nodig binnen Nederland. Ook vanwege de veiligheid willen we deze kwetsbare groep niet bij particulieren plaatsen. Heeft u bijvoorbeeld wel ervaring met pleegzorg, neem dan contact op met uw gemeente om te kijken hoe u kan helpen.
U kunt wel aangeven dat u graag een gezin opvangt. Dit zijn vaak moeder en kinderen, maar soms het hele gezin inclusief vader of kind met moeder en oma of tante. - Hoe kan ik het beste mijn eigen kinderen betrekken bij de keuze om vluchtelingen op te vangen?
Wij raden aan om goed te overleggen met uw kinderen. ZVertel hen wat de impact is op hun leven als er mensen in huis komen wonen en waarom u graag mensen zou willen opvangen. Het kan zijn dat ze bijvoorbeeld de woonkamer en TV moeten gaan delen of dat de Oekraïners ook bij de maaltijden meeëten. Luister goed naar de dingen waar ze bang voor zijn.
Betrek uw kinderen ook bij de keuze of u graag volwassenen of een gezin wil opvangen. Sommige kinderen zullen het leuk vinden om een Oekraïens kind in huis te hebben, maar niet iedereen.
Aanmelden van Oekraïense vluchtelingen
- Ik ga met een bus mensen ophalen van de grens. Kunnen we deze mensen allemaal bij NuTwente opvangen?
Oekraïners die naar Twente komen moeten zich altijd melden bij de gemeente. Dit kan bij het gemeentehuis binnen kantooruren en bij de politie buiten kantooruren. Deze verwijzen door naar de noodopvang of NuTwente. Wij kunnen dus niet garanderen dat deze mensen worden opgevangen bij gastgezinnen via NuTwente. - Ik heb al Oekraïners in huis opgevangen, hoe krijg ik alsnog ondersteuning van NuTwente?
U kunt zich aanmelden via onze website. Indien dit niet lukt, stuur dan een mailtje naar help@nutwente.nl
Na de aanmelding
- Ik heb me bij jullie ingeschreven maar ook bij andere organisaties zoals TakeCareBnB, kan dit?
Dit is voor ons geen probleem. Wel horen wij graag van u als u via een andere organisatie iemand in huis heeft genomen, want dan kunnen we u van de lijst afhalen. Daarnaast willen we u wijzen op dat er sprake is van wildgroei van hulporganisaties en niet alle houden rekening met privacywetgeving en regels ten aanzien van huisvesting. Let hier goed op. - Ik heb mij aangemeld. Wat zijn de volgende stappen?
Als u zich heeft aangemeld krijgt u een uitnodiging voor een informatiesessie. Deze zijn essentieel, want wij willen dat alle gastgezinnen een goede overweging kunnen maken op basis van de recentste informatie. Na de informatiesessie kunt u zich definitief inschrijven. Daarna nemen we snel contact met u op om een kennismaking en intake in te plannen op de locatie waar u Oekraïense vluchtelingen wil opvangen. Dit doen wij om nog alle vragen te kunnen beantwoorden en te zien of de locatie aan de gestelde richtlijnen voldoet.
Ten slotte wordt u gematcht aan de vluchtelingen. Wij kunnen niet garanderen dat dit binnen een bepaalde tijd is. Het hangt heel erg af van de noodopvang bij de gemeenten en hoeveel mensen er richting de regio komen. U kunt aangeven dat u bijvoorbeeld een paar dagen nodig heeft om de ruimte gereed te maken. Daarna kunt u een telefoontje verwachten dat wij een mensen hebben die graag bij u geplaatst willen worden.
Informatiesessies
- Er is geen informatiesessie bij mij in de buurt, komen die nog?
Wij zijn druk bezig met het organiseren van informatiebijeenkomsten door heel Twente. Op dit moment hebben wij een klein team dat deze bijeenkomsten kan geven. We proberen verspreid door heel Twente bijeenkomsten te organiseren, maar dit kan even duren en het kan zijn dat u naar een buurgemeente moet. - Ik wil graag een informatiesessie in mijn gemeente.
Als u graag een informatiesessie wilt in uw gemeente, u heeft een goed idee voor een locatie en u verwacht genoeg animo, neem dan contact op met olga.nielsen@nutwente.nl Wij staan altijd open om meer informatiesessies te geven. - Ik kan echt niet naar een informatiebijeenkomst komen, kan ik dan toch gastgezin worden?
Als u een duidelijke reden heeft, bijvoorbeeld geen vervoer of verminderde mobiliteit, stuur dan een bericht naar help@nutwente.nl, dan kunnen wij kijken of het mogelijk is om de informatie te verstrekken tijdens het intakegesprek. Echter, wij vinden het belangrijk dat u naar de informatiebijeenkomst komt. Als u niet kan door bijvoorbeeld eerder gemaakte afspraken, dan vragen wij u naar de volgende bijeenkomst te komen.
De informatiesessies worden gegeven in het Nederlands. Kunt u de Nederlandse taal niet goed verstaan? Stuur dan een mailtje naar help@nutwente.nl en wij zullen kijken of we op een andere manier de informatie kunnen geven.
Locaties
- Ik woon niet in Twente, kan ik me wel bij jullie aanmelden?
Stichting NuTwente richt zich alleen op opvang in de veiligheidsregio Twente. Dit zijn de gemeentes Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hof van Twente, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. Als u geen opvang kan bieden in deze gemeenten woont, verwijzen we u graag door naar andere organisaties, zoals ook TakeCareBnb. - Hoeveel mensen kan ik opvangen in mijn ruimte?
Er zijn eisen aan opvang. Bijvoorbeeld in de slaapruimte moet er 3.5m2 per persoon minimaal zijn. Daarnaast is daglicht belangrijk en toegang tot badkamer en keuken. Het is ook handig als de mensen uit Oekraïne ergens meer privacy hebben om zich terug te trekken. De ruimtes moeten ook verwarmd kunnen worden. - Ik woon in het buitengebied, kan ik mensen opvangen?
Dat kan zeker! U moet dan wel goed nadenken dat veel Oekraïners (nog) niet kunnen fietsen en het voor hen dan lastig kan zijn om zelfstandig dingen te ondernemen, zoals school of (vrijwilligers)werk.
Gezondheidszorg
- Hebben Oekraïners toegang tot de Nederlandse gezondheidszorg?
Ja, zij kunnen terecht bij de huisartsen. Deze zullen kosteloos hun diensten verlenen en kunnen ook doorverwijzen naar ziekenhuis of specialistische zorg. Huisartsen kunnen ook medicatie voorschrijven. De Oekraïense mensen hebben op dit moment geen zorgverzekering hiervoor nodig. Op dit moment geldt er een uitzondering voor tandartszorg. - Kan ik de Oekraïense mensen die ik opvang aanmelden bij mijn huisarts?
Ja, dit is mogelijk - Zijn Oekraïners gevaccineerd tegen corona?
Vanwege de privacywetgeving kunnen wij hier niet naar informeren. Wel kunnen wij zeggen dat veel Oekraïners gevaccineerd zijn, maar dat ze vaak het Russische Spoetnik vaccin gehad hebben. Wij zijn in overleg met de GGD hoe Oekraïners die nog gevaccineerd willen worden dit kunnen krijgen. - Wat moet ik doen als mijn Oekraïense gasten ziek worden of last hebben van extreme stress?
Als er sprake is van hoge nood geldt hetzelfde als voor Nederlanders: binnen kantooruren kunt u de huisarts bellen en buiten kantooruren de huisartsenpost.
NuTwente is bezig met het opzetten van hulpsessies vooral voor de geestelijke gezondheid in de Oekraïense taal.
Bij acute nood, bel dan 112.
Financiën, uitkeringen en toeslagen
- Heeft het in huis nemen van Oekraïense vluchtelingen effect op mijn uitkering, huur- of zorgtoeslag?
Op dit moment is dat nog niet helemaal duidelijk. Wat wij van de belastingdienst te horen hebben gekregen is dat gastopvang telt als “logé” en niet als toeslagpartner. Wij verwachten dus dat dit geen effect heeft. - Hebben de mensen uit Oekraïne toegang tot hun bankrekening?
Meestal niet. Dit zullen ze dus moeten aanvragen in Nederland. Hier is een BSN voor nodig, wat aan te vragen is als ze ingeschreven staan bij de gemeente. - Krijgen de gastgezinnen of de Oekraïners financiële hulp van de overheid?
Er is aangekondigd dat Oekraïners binnenkort leefgeld krijgen. De hoeveelheid hangt af van de gezinssamenstelling en of ze in noodopvang of bij gastgezinnen opgevangen worden. De Twentse gemeenten gaan dit binnenkort verstrekken. Echter, deze infrastructuur moet nog opgebouwd worden.
Wij raden aan om met de Oekraïners in huis af te spreken of u een vergoeding wilt voor de opvang. Ze kunnen bijvoorbeeld meebetalen met de boodschappen en gas/water/licht. - Is er hulp voor de mensen die voedsel of kleding niet kunnen betalen?
Ja, wij hebben contact met een aantal voedsel- en kledingbanken in Twente. Maak een afspraak en op vertoon van het Oekraïense paspoort kunnen pakketten opgehaald worden. Op het moment van schrijven zijn deze in Almelo, Enschede en Haaksbergen.
Daarnaast zijn er ook particuliere initiatieven, zoals een kledingbank van gedoneerde kleding bij stichting Twente Voor Oekraïne in Enschede.
Wij proberen hier nog verder vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Misschien kent u ook wel mensen in uw netwerk die nog kleren over hebben die misschien geschikt zijn voor de vluchtelingen uit Oekraïne.
Voor de laatste informatie over de voedsel- en kledingbanken, mail help@nutwente.nl
Verzekeringen
- Zorgverzekering
Zorgkosten worden door de overheid vergoed op dit moment. - Aansprakelijkheidsverzekering
Wordt geregeld vanuit de gemeente. Dat zijn ze nu aan het opzetten - Verzekeringen vanuit Oekraïne
Van ongeval- of aansprakelijkheidsverzekeringen die afgesloten zijn in Oekraïne moet u op dit moment niet veel verwachten. Zij hebben andere zaken aan hun hoofd.
Hulp en vrijwilligers
- Kan NuTwente hulp bieden voor vertalen?
Wij zijn bezig een netwerk van tolken op te zetten. Dit kan zijn van Oekraïens of Russisch naar Engels of Nederlands. Wij willen op den duur deze inzetten als mensen voor het eerst bij de gastgezinnen komen om even te kunnen communiceren. Echter, op dit moment is ons netwerk nog te klein hiervoor. Daarom zijn ze wel beschikbaar op essentiële momenten, zoals gesprekken met de arts of gemeente. Neem hiervoor contact op met sergii.pud@nutwente.nl
- Kan NuTwente hulp bieden voor vertalen?
- Waar kan ik als gastgezin mijn vragen kwijt?
Stichting NuTwente heeft een Whatsappgroep opgezet voor de gastgezinnen. Hier kan informatie uitgewisseld worden en vragen gesteld. In deze groep zitten ook vrijwilligers van de stichting die ook vragen kunnen beantwoorden. Op den duur is de bedoeling dat er per gemeente of gebied een whatsappgroep wordt opgezet, zodat het ook makkelijk is om met andere families een keer af te spreken.
Tijdens de intake wordt ook gevraagd of u in deze groep wil. Bent u van gedachte veranderd en wilt u toegevoegd worden, stuur dan een mailtje naar olga.nielsen@nutwente.nl
- Waar kunnen de Oekraïense mensen hun vragen kwijt?
Stichting NuTwente heeft op Telegram ook een groep opgezet voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Twente. Ook vluchtelingen die niet via ons bij een gastgezin zijn geplaatst kunnen bij deze groep komen. Hier worden ook veel praktische vragen beantwoord. Net zoals de whatsappgroep voor gastgezinnen is de bedoeling dat op den duur het gesplitst wordt naar gemeente of gebied, zodat het makkelijker is om af te spreken met elkaar. Stuur een mailtje als naar sergii.pud@nutwente.nl of help@nutwente.nl om toegevoegd te worden. - Ik kan geen gastgezin worden, maar wil wel helpen als vrijwilliger!
Dat kan zeker, wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Waar u kunt helpen hangt af van uw interesses en expertises. Er zijn verschillende werkgroepen die versterking nodig hebben, zoals het huisvestingsteam die intakegesprekken houdt, het website-, social media en designteam. Daarnaast kunnen we mensen die ervaring hebben in de (geestelijke) gezondheidszorg en onderwijs helemaal goed gebruiken.
Ook zoeken we nog mensen die activiteiten willen organiseren voor de gastgezinnen en hun Oekraïense gasten. Dit kan van alles zijn, van voetbaltoernooi tot natuurwandeling tot lesjes Nederlandse Cultuur. Heeft u een leuk idee, meldt u dan aan via de website.
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op de website op de link https://nutwente.azurewebsites.net/VrijwilligerAanmelding
Werk en school
- Kunnen Oekraïners direct aan het werk?
Ja, de werkgever moet dan wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Wij vinden het heel belangrijk dat Oekraïners rust en ritme krijgen in hun leven. Echter, er moet wel opgepast worden met te snel gaan werken. De mensen kunnen trauma’s hebben of erg gestresst zijn. Het is belangrijk om eerst de mensen rust te geven en niet direct alles voor ze te regelen. - Hoe is de basis- en middelbare school geregeld?
Alle kinderen hebben recht op onderwijs. De grotere steden en dorpen in Twente hebben al internationale schakelklassen waar kinderen Nederlands kunnen leren om op den duur door te stromen naar het reguliere onderwijs. Echter, de verwachte hoeveelheid kinderen is zo groot dat deze scholen het waarschijnlijk niet aan kunnen. Wij zijn in overleg met de gemeente hoe we dit kunnen oplossen. Mogelijke oplossingen zijn online onderwijs (door middel van laptops of chromebooks) via Oekraïense docenten. Deze docenten kunnen of nog lesgeven in Oekraïne of ook uitgeweken zijn naar Nederland. - Ik woon in het buitengebied of een klein dorp zonder schakelklassen, hoe kunnen kinderen naar de juiste school?
Wij zijn in overleg met de gemeenten of het mogelijk is om vervoer te regelen naar de schakelklassen. - Hoe is volwassenenonderwijs geregeld?
Daar is op dit moment nog weinig over bekend. Wij zijn in overleg met de gemeenten om dit te regelen.
Donaties:
- Ik wil iets doneren, kan dat?
Op dit moment is het niet mogelijk geld te doneren aan NuTwente. In de toekomst gaat dit wel gebeuren. Wel kunnen wij sommige goederen wel goed gebruiken. Heeft u goederen die u het liefst naar Oekraïne wilt versturen? Neem dan contact op met www.twentevooroekraine.nl - Ik wil goederen naar Oekraïne sturen
NuTwente stuurt geen vrachtwagens vol goederen naar Oekraïne, wel werken wij nauw samen met de stichting Twente Voor Oekraïne (www.twentevooroekraïne.nl). Zij zijn hierin gespecialiseerd. - Ik heb kleding/voedsel over over geschikt voor Oekraïners in Twente
Stuur een mailtje naar help@nutwente.nl met de details, dan vragen wij rond waar dit gebruikt kan worden. Op een later moment willen wij een platform bieden waar vraag en aanbod voor goederen op elkaar afgestemd kan worden.
Oekraïense gebruiken en gewoontes: enkele grote verschillen
- Sommige Oekraïners kunnen wantrouwend staan tegenover de overheid. De oudere generatie is opgegroeid onder de dictatuur van de Sovjet Unie, en ook daarna was de overheid niet altijd even betrouwbaar als in Nederland. Het is belangrijk hierover te praten als de mensen bijvoorbeeld zich niet willen aanmelden bij de gemeente.
- Oekraïners eten niet veel boterhammen in de Nederlandse zin van het woord. Wel eten ze veel brood bij de warme maaltijden.
- Net zoals bijvoorbeeld Duitsers en Fransen eten Oekraïners het liefst twee warme maaltijden per dag. Vaak eten ze soep.
- Er zijn in Twente een aantal supermarkten met Oost-Europese goederen, zoals bijvoorbeeld de Poolse supermarkt Mleczko Delikatesy in Enschede. Ook hebben Turkse/Arabische supermarkten vaak een aantal schappen met Oost-Europese spullen. U kunt overwegen hier samen met de Oekraïense gasten heen te gaan voor boodschappen waar zij aan gewend zijn.
- Een groot deel van de mensen uit Oekraïne spreekt geen Engels. De moedertalen zijn Oekraïens en/of Russisch. Wij raden Google Translate aan om te vertalen.
- De meeste Oekraïners kunnen niet fietsen. Zeker in de grote steden waren er geen veilige fietspaden. Wel willen ze dit meestal graag leren.
- Met een Oekraïens rijbewijs, mag in Nederland gereden worden. Sowieso de eerste maanden. Echter, let wel goed op de verzekeringen, zoals een WA verzekering in het geval er schade is aan de auto. Het is nog niet bekend hoe dit geregeld wordt.
- In de meeste Oekraïense huishoudens worden de schoenen direct bij de deur uitgedaan en loopt men door het huis op pantoffels.
- Oekraïners zijn een trots volk en hebben daarom soms moeite om hulp te accepteren. Dit kan leiden tot miscommunicatie bij u thuis of bij hulporganisaties zoals de voedsel- en kledingbank. Zij willen daarom ook het liefst zo snel mogelijk werken en zelfstandig worden.